Autor |
Wiadomość |
sylwek
|
Wysłany: Wto Wrz 18, 2007 7:55
Temat postu : Loty zimowe
|
 |
|
Bardzo zdziwił mnie artykuł w numerze lipcowym "Hodowcy" (kolega mi podrzucił kilka egzemplarzy) na temat lotów zimowych, pt. "Gołębiarski Sylwester" Opisuje on lot z 30 grudnia 2006, zorganizowany przez skcję Saniki, oddział Radomsko. Nie będe go tu streszczał, przytoczę wynik z 60 gołębi 12 przyleciało tego samego dnia, 4 kolejne nazajutrz o reszcie czyli 44 nic się nie wspomina czy wogóle dotarły, miały do pokonania dystans 70 km.
Z takich ciekawszych zwrotów zacytuję autora-
"W Polsce wszystko jest możliwe"
"Będziemy w świecie i Europie pierwsi..."
Najciekawsze jednak jest to, że podobno ścigamy się w naszym sporcie z .... Rumunią, bo u nich zapotrzebowanie"na gołębia z obrączką 120 sztuk, w Polsce 95..."
No i oczywiście w ostatnim zdaniu artykułu propozycja aby Polska zaproponowała FCI wystawianie reprezentacji w lotach zimowych...
Szanowni koledzy czy u was w sekcjach też organizuje się "loty zimowe"? |
Ostatnio zmieniony przez sylwek dnia Sro Wrz 19, 2007 19:50, w całości zmieniany 1 raz |
_________________ zdjęcia z mojej hodowli http://www.zloteskrzydlo.pl/userphotogallery.php?album_id=104 wystarczy kliknąć na miniaturkę zdjęcia |
|
|
 |
mariusz
|
Wysłany: Wto Wrz 18, 2007 9:22
Temat postu :
|
 |
|
Witam.
Nasza sekcja organizuje lot barbórkowy. Pierwsze trzy gołębie nagradzane są pucharami, a także pięć najlepszych serii. W 2005r. wypuściliśmy ok 150 sztuk na odległość 100km. konkurs trzy godziny. |
|
|
|
|
 |
barkley
|
Wysłany: Wto Wrz 18, 2007 9:35
Temat postu :
|
 |
|
Takim lotem zimowym moze sie okazac lot z Suwalk , Golebie czekaja na dobra pogode wiec byc moze wlasnie doczekaja zimy :).
A powaznie mowiac to nie slyszalem o takich ale spytam sie jak jest za granica moze tutaj tez organizowane sa takie loty. Jak bede cos wiedzial to z mila checia napisze cos wiecej . pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
Ryszard Tosnowiec
|
Wysłany: Wto Wrz 18, 2007 11:06
Temat postu : Wigilia
|
 |
|
Na początu lat 90-tych trzykrotnie zorganizowaliśmy Lot Wigilijny(trzy razy z rzędu wygrałem).Po prostu tydzień wcześniej rozdzielone gołębie puściłem w pary (i leciały jako wdowce).Konkurencją przestała ze mną lecieć.Bogactwo przeżyć i doświadczeń-fantastyczny świat.Zdobyte puchary wmurowałem w ściany New Yellow Loft...www.richardwest.neostrada.pl |
|
|
|
|
 |
barkley
|
Wysłany: Wto Wrz 18, 2007 12:04
Temat postu :
|
 |
|
No i chyba wlasnie zostala wyjasniona tajemnica lotow zimowych , i dlaczego zniknely jak kamien w wode :) |
|
|
|
|
 |
janek12
|
Wysłany: Sro Wrz 19, 2007 19:03
Temat postu :
|
 |
|
Co jak co wypowiedzi kolegi Ryśka coraz bardziej mi się podobają,po prostu czuję się tą miłość do gołębi u tego pana. Oraz zgodzę się z kolegą Ryśkiem że to jest forum dla hodowców a nie dla producentów adresówek i orginałów z Belgii za 4 dychi .pozdrawiam producenta. |
Ostatnio zmieniony przez janek12 dnia Sro Wrz 19, 2007 19:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
celt78
|
Wysłany: Sro Wrz 19, 2007 19:14
Temat postu :
|
 |
|
No fajna mi to miłość lotować gołębiami w zimie. To chore poprostu!!! |
|
_________________ "Doświadczenie to nazwa, którą każdy nadaje swoim błędom." |
|
|
 |
sylwek
|
Wysłany: Sro Wrz 19, 2007 19:19
Temat postu :
|
 |
|
|
 |
janek12
|
Wysłany: Sro Wrz 19, 2007 19:30
Temat postu :
|
 |
|
Celt chora to jest twoja laska, a batalie o gołębie wygrała,wybacz nie moja sprawa ale barkley ma racje .
Ps Celt bez urazy!!!!!!!!!! |
|
|
|
|
 |
Dzym
|
Wysłany: Sro Wrz 19, 2007 19:35
Temat postu :
|
 |
|
moim zdaniem "lot zimowy" to bardzo interesujacy pomysł a zarazm ciekawostka jak gołąb orientuje się w terenie gdy wszystko na około jest białe, słońce jest albo bardzo nisko albo nie ma go wcale.
Ps. sylwek czy dałoby rade żebyś zeskanował mi albo zrobił zdjęcia tego artykułu i podesłał na dzym@o2.pl z góry dziekuje |
|
_________________ ..:: MODERATOR ::.. |
|
|
 |
barkley
|
Wysłany: Sro Wrz 19, 2007 20:40
Temat postu :
|
 |
|
Z tego co wiem to jak jest snieg nie powinno sie nawet oblotow robic :) , przynajmniej tak zaobserwoalem . A loty jak jest snieg ?
Nie chca zeby wypuszcac w deszcz a wypuszczja w snieg hahaha , paranoja :) no czysta poranoja :). |
|
|
|
|
 |
Hodowca91
|
Wysłany: Czw Wrz 20, 2007 11:52
Temat postu :
|
 |
|
Też kiedyś próbowałem puszczać gołębie zimom ale wyszło mi to z nie najlepszym skutkiem... puszczałem je mimo to przy dobrej zimowej słonecznej pogodzie(: ale co z tego z 15 doszło mi 9 z 60km... na drugi dzień już padał przez cały dzień śnieg...to pewnie dlatego reszta nie doszła... Pozdro |
|
|
|
|
 |
celt78
|
Wysłany: Czw Wrz 20, 2007 12:46
Temat postu :
|
 |
|
Dlaczego w naszym klimacie w zimie nie rosną rośliny, dlaczego nie przychodzą na świat młode zwierzęta itd itd tych pytań byłoby tysiące, ale wyjaśnienie jedno, że zima to okres zimowego spoczynku roślin i zwierząt. I gołębie też powinny odpoczywać w sezonie zimowym. Wiadomo dzisiaj nie ma praktycznie rzeczy nie możliwych ale jeśli ktoś zamierzałby rzeczywiście organizować takie zimowe loty to napewno dałby tam swoje najlepsze ptaki, a straty przy takim locie to 50 -70%.
Gołąb którego daje się na lot powinien mieć maksymalnie wyrzucone 4 pierwsze lotki bo potem zaczyna się cały pierzyć. W grudniu powinien mieć pióra pokrywowe wszystkie dobrze sopierzone lecz nie każdy gołąb wyrzucił 10 lotek pierwszego rzędu. Niekiedy jeszcze w styczniu gołąb ma nie wyrośniętą np 10 lotkę i wcale nie jest to oznaka , że gołąb jest chory lub coś mu dolega bowiem jedne ptaki pierzą się wolniej a jedne szybciej taka jest natura. |
|
_________________ "Doświadczenie to nazwa, którą każdy nadaje swoim błędom." |
|
|
 |
Uczciwy hodowca
|
Wysłany: Sro Paź 31, 2007 18:12
Temat postu :
|
 |
|
Koledzy ja odpowiem tak :
Pamiętacie tragedie w Katowicach było tam wiele bardzo dobrych lotników z całej Polski. Ale większość z nich nie dotarła do domu gdyż była zima. |
|
|
|
|
 |
sylwek59
|
Wysłany: Sro Paź 31, 2007 19:08
Temat postu :
|
 |
|
bardzo słuszna sugestia. w zime gołębie odpoczywają po męczącym sezonie lotowym i lęgach, to czas regeneracji sił, a nie lotów. panowie zastanówcie się przez chwilę a zobaczycie, że nie warto nawet rozmyślać nad takimi tematami, każdemu należy się czas odpoczynku, a nasze gołębie z pewnością na niego zasłużyły. |
|
|
|
|
 |
|