Autor |
Wiadomość |
igor123
|
Wysłany: Pon Lis 19, 2018 16:59
Temat postu : Koledzy proszę o podpowiedź
|
 |
|
Witam serdecznie wszystkich. Mam kłopot z wilgocią w gołębniku. Mianowicie strasznie wchodzi mi wilgoć w gołębniku ogrodowym. Sprzątam co 2 dni a i tak w miejscach pod siodełkami jest strasznie. Gołębnik mam 60cm nad ziemią. Podłogi z płyt OSB. Proszę o jakoms podpowiedź jak temu zaradzić. Myślałem o ociepleniu podłogi styropianem. Co wy na to |
|
|
|
|
 |
mario1111
|
Wysłany: Pon Lis 19, 2018 21:13
Temat postu :
|
 |
|
Moim zdaniem to masz kolego problem ze zdrowiem gołębi bo polewaja.
Daj im do picia herbaty z pokrzywy przez min. 3 dni i wilgotności podłogi powinna się zmienić. |
|
|
|
|
 |
CałaPrawda
|
Wysłany: Pon Lis 19, 2018 21:16
Temat postu : Re: Koledzy proszę o podpowiedź
|
 |
|
igor123 napisał: | Witam serdecznie wszystkich. Mam kłopot z wilgocią w gołębniku. Mianowicie strasznie wchodzi mi wilgoć w gołębniku ogrodowym. Sprzątam co 2 dni a i tak w miejscach pod siodełkami jest strasznie. Gołębnik mam 60cm nad ziemią. Podłogi z płyt OSB. Proszę o jakoms podpowiedź jak
temu zaradzić. Myślałem o ociepleniu podłogi styropianem. Co wy na to |
Kolego wrzuć 2 kg ryżu w jakieś woreczki i umieść je np w rogach gołębnika. ryz zbiera wilgoć.
pozdrawiam. |
|
|
|
|
 |
mario1111
|
Wysłany: Pon Lis 19, 2018 21:31
Temat postu :
|
 |
|
Igor jak herbata nie pomoże to do weta i badania, bo ryżu to można do solniczki w altance wsypać, a nie w golebniku :lol: |
|
|
|
|
 |
kkscy
|
Wysłany: Wto Lis 20, 2018 4:35
Temat postu :
|
 |
|
Kolego Igor123 trochę za mało informacji mamy by problem rozwiązać .
Jeżeli masz wilgoć to podejzewam ,ze masz słabą wentylację a co za tym idzie to jakieś lekkie choroby .gołębie mają problem z workami powietrznymi i dla tego mogą polewac .to może być jedna z przyczyn.
usytuowanie gołębnika itd.
na pewno herbatka im nie pomoże wydaje mi się ,ze Musisz kombinować z wentylacją i do tego szpachelka+jakaś dobra posypka. |
|
|
|
|
 |
igor123
|
Wysłany: Wto Lis 20, 2018 5:56
Temat postu :
|
 |
|
Koledzy z zdrowiem gołębi jest wszystko ok. Robię badania raz w miesiącu. Ostatnio byłem 2tygodnie temu i oprucz znikomej kokcydioza nie mają nic. Gołębnik mam dostawiony do płatu z płyt betonowych. Sprzątam co 2 dni. |
|
|
|
|
 |
Chodowca442
|
Wysłany: Wto Lis 20, 2018 6:31
Temat postu :
|
 |
|
Witam.
A może trzeba wymienić podłogę z płyty na deski drewniane? Bo ocieplanie steropianem pogłębi problem. |
|
|
|
|
 |
wiarus
|
Wysłany: Wto Lis 20, 2018 7:27
Temat postu :
|
 |
|
Wyeliminowanie wilgoci w gołębniku ogrodowym jest sprawą trudną ,wręcz niemożliwą.Nawet nasze domy doskonale zaizolowane bez ogrzewania nie są w stanie poradzić sobie z jesienną wilgocią.Co jedynie mogę Ci doradzić to docieplenie gołębnika i poprawę wentylacji.Jednak w tym celu nie proponuję styropianu ze względu na szkodniki.Na pewno sytuacje poprawi ruszt podłogowy,wtedy ptaki w mniejszym stopniu będą miały styczność z wilgotnym kałem,możesz włożyć na podłogę zrębki bądź zwykłą słomę cokolwiek co absorbuje wilgoć.Niestety płyta osb nie wchłania wilgoci stąd zapewne Twoje obawy.DL |
|
|
|
|
 |
mirek2001
|
Wysłany: Wto Lis 20, 2018 14:31
Temat postu :
|
 |
|
Z tego co piszesz największy problem masz w okolicy siadaków . Ja mam pod nimi rozłożoe stare oprawy lamp świetlówkowych w ten sposób że kratka spełnia rolę rusztu i gołębie robiąc w oprawe chodzą po niej (po kratce nie mająć styczności z kałem ) jest to wtgodny i szybki sposób sprzątania a ptaki nie roznoszą i jest sucho . Kolega Wiarus ma racje osb nie wchłonie wilgoci a jesienią jest jej nadmiar . Tak więc jeśli gołębie są zdrowe co piszesz wyeliminuj roznoszenie (rozdeptywanie ) kału przez ptaki . |
|
_________________ Pozdrawim Dobry lot Mirek ;) |
|
|
 |
Chodowca442
|
Wysłany: Wto Lis 20, 2018 15:03
Temat postu :
|
 |
|
Jeśli jest możliwość to mżna wstawić ruszt drewniany i dorobić szuflady. Mój Kolega ma tak zrobione. Postawił gołębnik nieopodal kanału wodnego i na wilgoć nie nażeka. A jeśli nie można przerobić to jedyne wyjście to jedna z propozycji przedmówców. A wentylacja to podstawa. Jeśli masz kiepską grawitację zawsze można zamontować elektryczną. Powodzenia. |
|
|
|
|
 |
mario1111
|
Wysłany: Pon Lis 26, 2018 17:53
Temat postu :
|
 |
|
Witam i jak stan zdrowia się przedstawia? Co zrobiłeś? |
|
|
|
|
 |
ARTURO
|
Wysłany: Pon Lis 26, 2018 20:54
Temat postu :
|
 |
|
mario1111 napisał: | Witam i jak stan zdrowia się przedstawia? Co zrobiłeś? |
Jak to co---- pokazał dyplomy???!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
|
|
|
|
 |
igor123
|
Wysłany: Wto Lis 27, 2018 10:19
Temat postu :
|
 |
|
Kolego Mario poprawiłem wentylację i ocieplił em podłogi od spodu wełna. I jest znacznie lepiej. A kolego Arturo dyplomów nie muszę pokazywać chyba że chcesz to możemy tu na forum pokazać swoje wyniki. Ja i Ty. Nie mam z tym żadnych kłopotów. Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc. |
|
|
|
|
 |
|